LORI McKENNA – THE BALLADEER

In 2016 won Lori McKenna een ‘Grammy Award’ voor ‘Beste Countrysong’ dankzij het co-auteurschap van het liedje “Girl Crush” (https://www.youtube.com/watch?v=JYZMT8otKdI) dat door het countrykwartet ‘Little Big Town’ uit Homewood, Alabama naar de top van de hitparades werd gezongen. Een jaartje later was het voor haar alweer prijs door de ‘Grammy Award’ voor ‘Beste Countrysong’, deze keer voor het nummer “Humble And Kind” (https://www.youtube.com/watch?v=awzNHuGqoMc) van countryzanger en ‘Faith Hill’-echtgenoot Tim McGraw uit Louisiana.

We geven deze informatie hier mee om aan te geven dat Lori McKenna, deze 51-jarige moeder van vijf kinderen uit Stoughton, Massachusetts, meer dan voldoende kaas gegeten heeft van het schrijven van topsongs in de countrysfeer. Lorraine Giroux, zoals ze als echte naam op haar paspoort heeft staan, is zelf ook een begenadigde countryzangeres met tot op heden niet minder dan tien soloalbums op haar muzikale conto.

Daar komt nu een elfde plaat bij in de vorm van het tien songs tellende album “The Balladeer” dat eind juli in de Verenigde Staten op de markt is verschenen en nu resoluut voor succes gaat in de rest van de wereld. Met topproducer Dave Cobb uit Nashville, Tennessee in de opnamestudio heeft ze net als voor haar vorige cd “The Tree” gekozen voor een man die in het verleden al schitterend werk als producer heeft verricht voor o.a. Corb Lund, Jason Isbell, Lindi Ortega, Brandi Carlile, John Prine, Shooter Jennings en Sturgill Simpson.

Ook “The Balladeer” is alweer een topplaat geworden waarop Lori McKenna tien zelfgecomponeerde nummers brengt als solozangeres. Maar voor twee songs heeft ze wat extra vocale hulp gekregen: Karen Fairchild en Kimberly Schlapman (beiden lid van ‘Little Big Town’) zingen harmonieus mee op de openingstrack “This Town Is A Woman” en voor de op de tweede video te beluisteren prachtige eerste single “When You’re My Age” werden Hillary Lindsey en Liz Rose (aka ‘The Love Junkies’) in de studio gehaald om met Lori McKenna mee te zingen.

De tweede song op dit album is de titeltrack “The Balladeer” (zie 1e video), alweer zo’n aanstekelijke emo-ballad die Lori McKenna zoals in al haar liedjes met heel veel gevoel en inleving brengt. Een verdere beluistering van deze plaat leert ons dat eigenlijk elk nummer een potentiële kandidaat is voor de countryhitlijsten. De ballads “Marie”, het melancholische “The Dream”, “Uphill” en “Till You’re Grown” of het ritmische “Good Fight” en “Two Birds” kunnen stuk voor stuk ook door allerlei andere countryvedetten ingezongen worden. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit ook in de praktijk zal gaan gebeuren, maar in het verleden heeft Lori McKenna al liedjes geschreven voor o.a. Keith Urban, Reba McEntire, Faith Hill, Tim McGraw en Carrie Underwood, dus waarom zou het niet lukken met deze nieuwe songs die allemaal geënt zijn op persoonlijke verhalen over het dagelijkse leven en over de grote familiekring van deze zangeres en songschrijfster.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CN Records / Thirty Tigers

video